Mat og drikke

Du vil finne alle typer restauranter her, med matretter fra hele verden, også skandinaviske.
Det Tyrkiske kjøkkenet har blitt kåret til ett av de 3 beste I verden, sammen med det Franske og Kinesiske. Tilgangen til ferske ingredienser er enkel, og utvalget av fisk, kylling, grønnsaker, frukt og krydder er stor. Dette, sammen med det faktum at folk fra mange forskjellige land og kulturer opp gjennom årene har bosatt seg her og brakt med seg sine matradisjoner, gjør det Tyrkiske kjøkken så omfattende og spennende.

Lavas: Store luftige brød med sesamfrø.

Feta ost: Myk hvit ost, gjerne spist sammen med Lavas.

Gjeter salat: Salat, tomat, agurk, løk, eddik og chili.

Haydari: Omtrent som Gresk Tzatziki, men agurken er byttet ut med gressløk.

Ezme: Godt krydret rett med tomat, chili og gressløk. Serveres gjerne sammen med Kebab og Lavas.

Suppe: Tyrkerne elsker suppe, og spiser det gjerne midt på natta. I Alanya er det en egen gate som heter ”Suppe gaten”. Supperestaurantene her er oppe til langt på natt, og mange er innom på vei hjem for natten. Suppe kokt på saue hjerne, saue øyne eller saue hode er ganske så populært blant de lokale, men om dette ikke frister, er det mange tomat og kylling supper å velge mellom.

Dönerkebab: Grillet storfe, lamme eller kylling kjøtt servert I durum brød med salat, løk og krydder. Billig og godt.

Iskenderkebab: Samme ingredienser som dönerkebab, men servert sammen med salat og yoghurt på tallerken.

Adanakebab: Kommer fra den Tyrkiske byen med same navn. Krydret storfe kjøtt på grillspyd.

Siskebab: Store biter med storfe, lam eller kylling grillet sammen med rød pepper på grillspyd.

Auberginkebab: Kjøtt og aubergine servert på grillspyd.

Aubergine (Patlidjan): Aubergine fylt med tomat, kjøtt, løk og krydder.

Tyrkisk pizza (Lahmacun): De fleste steder servere pizza slik vi er vant med, men de har også en Tyrkisk variant. Den kan variere i størrelse, og har en topping bestående av kjøtt, løk, persille og tomatpurre. Serveres sammen med sitronskiver til å presse over pizzaen.

Osmansk pannerett:
Finnes med storfe, lamme eller kylling kjøtt. Det er en pannerett med diverse grønnsaker og krydder. Innholdet varierer med hvor i landet du befinner deg, og årstiden og tilgang på ingredienser.

Dessert: I Tyrkia elsker de alt som er søtt, og særlig terter, gjerne dynket I honning. Vanilje og sjokolade mousse eller bare frukt er også vanlig.

Ikke glem å prøve den nasjonale alkoholholdige drikken Raki, tilsatt anis frø og ikke ulik Ouzo og Pernod. Raki er I utgangspunktet klar som vann, men blir melkeaktig når den blandes med vann. Dette har gitt den kallenavnet Løve melk.

Det anbefales også å prøve Ayran, en utvannet yoghurt tilsatt salt. Ayran blir ofte brukt for å opprettholde veske og saltbalansen i kroppen.

Blir man lei Tyrkisk mat får man ”NORSK MAT” på Vikingen eller Oslo S som ligger ikke langt fra Kleopatra stranda.