Kjekt Å vite


Valuta og kreditkort:

Bruken av kreditkort er Ganske vanlig I Tyrkia, men du kan ikke bare basere deg på dette, da det ikke lar seg bruke på basarer og enkelte restauranter. Du kan heller ikke bruke kreditkort i butikk for å ta ut penger, da må du bruke minibank. Skal du veksle penger, bør du bruke postkontoret, da de som regel har den beste kursen og lavest gebyr.


Elektrisitet:
I Tyrkia er det 220v spenning. Trenger du ett adapter kan dette kjøpes I nærmeste supermarked. Det hender innimellom at det er små strøm avbrudd, grunnet overbelastning av nettet, men disse varer ikke lenge.

Vaksinering:
Det er ikke noen obligatoriske vaksineringer for å komme til Tyrkia, men spør gjerne din fast lege om råd.

Viktige telefon nummer:
Politi: 115
Ambulanse: 112
Brannvesen: 110
NB! Husk at det ikke er alle som snakker engelsk når du ringer disse numrene.
SOS International Skandinavia: 0045 7010 5050

Internet:
Internet kafeer finner du flere steder I Alanya. Ikke forvent den same hastigheten du er vant med fra bredbånd hjemme.

Moskeer:
Bortsett fra fredager, som er Muslimsk helligdag, er moskeene åpne for besøk. Husk å dekke til armer, skuldre og ben, og kvinner må også dekke til håret (skaut og lignende).

Åpningstider:
Varierer fra butikk til butikk. Som regel er såkalte “turist” butikker åpne til ganske sent på kvelden, mens banker, supermarkeder og matbutikker har de same åpnings tider som ellers I Europa.


Pass og visum:
Avhengig av din nasjonalitet, er det å komme til Tyrkia som turist ikke avhengig av visum. Men sjekk gjerne med myndighetene/ambassade før avreise. Husk å sjekke at passet er gyldig før du drar, da de er veldig nøye på at du har gyldig pass.

Apotek:
Apotek heter på Tyrkisk "eczane", og du finner mange av de rundt i Alanya. De fleste er åpne til seint på kvelden, og har godt kvalifiserte ansatte. De har som regel ikke noe problem med å anbefale riktig type medisin, og de fleste snakker Engelsk eller tysk.
Det er alltid 3 Apotek i Alanya som har døgn åpent.

Fotografering:
Det er I utgangs punktet ikke noen restriksjoner på fotografering. Men vær klar over at det finnes, særlig eldre personer, som er overtroiske mot det å bli fotografert. Likeledes må du utvise en viss forsiktighet ved å fotografere ved moskeer og religiøse steder/tilstelninger. Spør om lov om du er i tvil. Å fotografere i nærheten av militære områder er strengt forbudt.

Post:
Postgangen på postkort hjem til Norge er ca. 1-2 uker. Hoved postkontoret ligger midt i byen, og er som regel åpent til seint på dagen.

Priser:
De fleste dagligdagse varene er mye billigere enn hva vi er vant med hjemmefra. Kjøp gjerne Tyrkiske varer, da disse er av god kvalitet, og mye billigere enn importerte varer. Du kan ikke prute i vanlige dagligvare butikker eller supermarkeder, men på markeder kan du gjerne prute deg ned 50 % I pris.

Taxi:
Taxiene er gule, og mange. Du kan avtale en pris på forhand, om ikke må du sjekke at taksameteret er slått på. Prisen er ca. 2 Euro per kilometer. Ved lange turer kan det lønne seg å avtale en pris.

Telefon:
Landskoden for Tyrkia er 00 90/+90. Det er også ett godt utbygd mobilnett.

Tyveri:
Det er sjelden tyverier, men det er likevel greit å bruke sunn fornuft. Ikke la verdier ligge åpenlyst, og lås inne verdifulle smykker og lignende.

Tidssone:
+2 timer GMT. +1 time CET.

Tips:
Er du fornøyd med servicen og maten, er det normalt å gi minimum 10 % I tips.

Turistkontor:
Ligger ved Damlatas grotte, og åpent alle dager.

Vekt og målesystem:
Det samme som resten av Europa.

Drikkevann:
Spring vannet er helt ok, men inneholder enkelte mineraler som vi ikke er vant til I Skandinavia. Det er derfor anbefalt å drikke flaskevann om du ikke skal bli lenge.